Er is de laatste tijd nogal wat ophef over (kunstnagel) allergie. 

Een allergie wordt opgebouwd door contact van het product met de huid. Als je pech hebt, ontwikkel je er ineens een allergische reactie op. Vanaf dat moment merk je symptomen zoals roodheid, schilfers, kloven en gevoeligheid rondom de nagels. Als je eenmaal allergisch bent, kom je er nooit meer vanaf. En elke keer als je in contact komt met acrylaten zal de reactie heftiger zijn.

Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door zogeheten acrylaten. Dat is een verzamelnaam voor verschillende soorten kunststoffen. Meestal zitten er in nagelproducten de acrylaatsoorten HEMA of DI-HEMA. Die zijn nodig om de nagellak of kunstnagel te laten uitharden.

Dat uitharden gebeurt meestal met behulp van een uv- of led-lamp. Het licht zorgt ervoor dat de kleine individuele acryldeeltjes aan elkaar gaan binden. Hierdoor wordt het één groot geheel. Zo krijg je stevige, glanzende nagels die niet snel kapotgaan.

Als het nog niet is uitgehard kunnen die kleine acrylaatdeeltjes makkelijk je huid binnendringen. Je immuunsysteem kan ze dan onterecht als vijand gaan zien en daarop reageren. Dan ontwikkel je een allergie. 

In veel medische behandelingen worden deze acrylaten namelijk ook gebruikt, waaronder behandelingen bij de tandarts zoals in vullingen of een kunstgebit. Dat betekent dat je ook daar niet meer tegen kunt en je lichaam een allergische reactie zal blijven geven zolang het in contact is met deze acrylaat en het kan afstoten. Zo kan het dus zijn dat je door iets ogenschijnlijk onschuldigs als mooie nagels, een allergie ontwikkelt die er ook voor zorgt dat je bij de tandarts niet meer geholpen kunt worden als er iets mis is met je gebit. En dat is nog niet alles. Er zijn los van tandheelkundige materialen namelijk nog veel meer medische behandelingen waarin deze acrylaten verwerkt zijn. Denk aan pacemakers, verschillende soorten prothesen, botcement, elektroden om een hartfilmpje te maken, coating van implantaten, gehoorapparaten, wondverbanden, glucosesensoren bij diabetes, insulinepompsystemen, en nog meer. Dit is waarschijnlijk niet waar je aan denkt bij het laten mooi maken van je nagels, maar kan dus wel een gevolg zijn.

Netjes werken

Loes Rikkers van de opleiding voor nagelstylisten Arch Academy, bevestigt dat ook zij een enorme toename van acrylatenallergieën zien. Loes legt uit dat dit kan gebeuren door het onjuist aanbrengen waardoor contact met de huid plaatsvindt, maar ook door onvoldoende of onjuist uitharden van het product waardoor deze in contact met de huid ook moleculen loslaat.

Volgens Rikkers zou het risico om een allergie te ontwikkelen “nihil” blijven als netjes wordt gewerkt door een professionele nagelstylist met voldoende kennis van zaken.